Vad är skillnaden på olika filtrerande FFP andningsskydd?

av Team Ecoliving April 18, 2020 5 Kommentera

Munskydd och andningsskydd kan bidra till att filtrera luftburna partiklar och areosoler. I vissa länder har det blivit obligatoriskt med munskydd och vissa flygbolag har infört krav på att munskydd när man flyger. Frågan är då vilka munskydd eller andningsskydd är tillräckligt bra? Vilken klassificiering på andningsskydd ska man välja? 

Munskydd på flygplatser


Vad betyder FFP-skyddklassningen?

Andningsskydd finns i tre klasser FFP1, FFP2 och FFP3. Skillnaden är filtreringen i de olika andningsskydden. Det andningsskydden skyddar från är aerosoler (fasta partiklar eller flytande droppar) som tex luftföroreningar, damm eller rök. Syftet är att skydda sig mot dessa farliga partikar som kan skada andningsfunktionen eller ge andra typer av besvär. Andningsmasker med filterfunktion benämns även som partikelfiltrerande. De olika skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3 anger nivån av partikelfiltrering. De andningsskydden som vi har tagit till vår butik på Ecoliving.se är FFP3 har den högsta partikelfiltreringen. Det typ av adningsskydd som skyddar mot virus och bakterier är FFP3 och är det som brukas inom sjukhusmiljö och vården. För att öka sitt skydd för sig själv och andra i kommunal trafik, möte med äldre eller tex vid flygresor är FFP3 ett lämpligt val av andningsskydd. Nedan redogör vi skillnaden mellan de olika klassifieringarna av andningskydd.

andningsskydd FFP3
Vad betyder FFP1?

FFP1 andningsskydd är anpassade för miljöer där risken inte finns för giftiga aresoler eller dammpartikar. De har en filtrering på 80 % av partiklar som är upp till 0,6 μm. FFP1 andningsskydd lämpar sig för livsmedelsindustrin eller byggindustrin. 


Vad betyder FFP2?

Andningskydd som är FFP2 klassade har en filtrering på 94 % av partiklar upp till 0,6 μm  där det totala läckaget får uppgå till max 11 %. Det är ett tillräckligt bra skydd för flera verksamheten och skyddar mot både fasta och flytande areosoler, rök och dammtyper. Dessa skydd är lämpliga för verksamhetsområden som i metall- och gruvindustrin där behover finns att skydda andningssystemet. Vad betyder FFP3?

  • Skyddar mot giftiga partiklar som damm, rök och aresoler. 
  • Skyddar mot radioaktiva ämnen, onkogena (cancerframkallande) ämnen och även patogener (virus, bakterier, svampsporer).

Andningsskydd med FFP3 skyddsklass är det högsta skyddet mot föroreningar i luften med filtrering på 99 % av partiklar upp till 0,6 μm där det totala läckaget max får vara 5 %. Det som är viktigt att notera är FFP3 andningsskydd även skyddar mot virus och bakterier och används inom vården och kemiindustrin. De andningsskydden som vi erbjuder på Ecoliving.se är KN95 FFP3. För de som undrar vad som är skillnaden mellan N95 FFP3 och KN95 FFP3 så är det samma typ av andningsmask, skillnaden är namnet på modellen där KN95 med "K" betyder att de är tillverkade i Kina och anpassade för inhemsk marknad/användning. Företag från USA tex 3 M som producerar samma typer av andningsskydd men för exportmarknaden benämner sina andningsskydd som N95 FFP3. Men det är som sagt samma typ av andningsskydd med samma skydd och filtrering.  

Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare5 Svar

Molaalive
Molaalive

March 17, 2021

https://gcialisk.com/ – purchase cialis online cheap

Marie-Louise von Platen
Marie-Louise von Platen

November 17, 2020

Skyddar mot radioaktiva ämnen?
Hur kan det göra det skyddar det mot radon också då?

Vänligen
Marie-Louise

amodayaaqnec
amodayaaqnec

October 28, 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules qkn.ggqh.ecoliving.se.pdf.eq http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

uztojit
uztojit

October 28, 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – 18 Amoxicillin 500mg Capsules hiy.cmum.ecoliving.se.dqx.rk http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Team Ecoliving
Team Ecoliving

May 14, 2020

Eftersom vi har fått många mail med frågor om vilken FFP klassifiering på andningsskydd som vi säljer har vi redogjort i en artikel om olika FFP klasser på andningsskydd på ett enkelt sätt. De adningsskydden vi erbjuder är alltså FFP3 och skyddar mot areosoler, damm, virus och bakterier med en filtrering på 95 %. Hoppas artikeln är informationsgivande!

Lämna en kommentar