Sparrissmart


av Sofia Nordén April 07, 2017

Har ni läst senaste inlägget från ecoliving.se om deras satsning på ecosmart. Du kan läsa det här jag hurrar när jag läser om denna satsning. 

Att ta tillvara på det vi producerar tycker jag vi behöver påminnas om. Ta tillvara på dina rester när du lagar mat, gör en veckomatsedel där du planerar in rester som måltid 1 dag i veckan. Då kan du vara lite kreativ den dagen och trolla fram lite vad som med det du har hemma just då eller så har du ont om tid och väljer att käka dina rester rakt av. 

Så här råkade det bli för oss, vi hade sparris i 3 dagar. 

Dag 1. Till middag åt vi lax med rostad potatis och sparris med hemmagjord sås. Det blev lax och sparris kvar.

Dag 2. Till lunch gjorde jag en enklare sallad med lite lax och kokt makthavare. Det var fortfarande lax över och mathavre.

Till middag gjorde jag sparrissoppa på ändbitarna som blev över från dag 1 då vi hade kokt sparris. Jag toppade med fröknäcke bitar som blev över från en plåt fröknäcke jag bakade tidigare på dagen. Det var fortfarande lax över, fröknäcke och sparris soppa

Dag 3. Nu blev sparris soppan sås och jag la både lax och mathavre i soppan. Värmde på och käkade detta tillsammans med fröknäcke. 

Släng inte ändbitarna på sparrisen, koka soppa på det. Släng inte roten på broccolin, ha det i en smoothie, släng inte blasten på broccolin ha det i en sallad osv. 

Detta flera sätt att ta tillvara på maten vi annars kanske slänger.

Receptet på sparris soppa kommer från bloggen www.gronaskafferiet.se (klicka på länken för att komma till receptet). 




Sofia Nordén
Sofia Nordén

Författare



Lämna en kommentar


Fler artiklar Naturalfoodandsweets - Sofia Nordén

Honungsslungade rödbetor med fetaost och salvia
Honungsslungade rödbetor med fetaost och salvia

av Sofia Nordén Oktober 25, 2017

Läs Mer

Veganska, glutenfria och naturligt sötade chokladkakor
Veganska, glutenfria och naturligt sötade chokladkakor

av Sofia Nordén September 20, 2017

Läs Mer

Sommarledig
Sommarledig

av Sofia Nordén Augusti 29, 2017

Läs Mer