Vi besöker Öländska Bönchips på Öland.

av Team Ecoliving April 18, 2019 2 Kommentera

Kvarnar på Öland

Nu när vi påbörjar ny produktvecklilng inom Öländska Bönchips besöker vi fabriken på Öland mer frekvent. Fabriken ligger i Färjestaden nära till brofästet till Kalmar. Där jobbar dagligen Maryanne och Ulf med produktionen. Här sker det magiska arbete då den bruna bönan förädlas till proteinrika chips! Det Öländska landskapet är väldigt vacker och dessa kvarnar ser man på flera ställen. Det är alltså inte vår kvar utan en bild vi tog när vi åkte runt och tittade på landskapet i Borgholm.

Det vi nu lägger fokus på är att utveckla en ny design och nya påsar till vår bönchips. Ett annat projekt vi arbetat med är undersöka ifall vi kan förädla vår ekologiska quinoa och tillsammans med de bruna bönorna göra ett bönchips med quinoa. Det vore riktigt häftigt att kunna göra ett proteinrikt och växtbaserat chips av endast nordiska råvaror.

Första steget var att mala vår quinoa och skapa ett quinoamjöl som vi kan använda i produktionen. Resultatet blev ett fantastiskt fint quinoamjöl med en doft av karaktär. Här ser ni en påse med 20 kg nymald quinoamjöl!

Ekologiskt quinoamjöl

Väl sedan på fabriken så skapade vi vår deg som endast är gjord av bruna bönor och quinoamjöl. Vi använde 80 % bruna bönor och 20 % quinoamjöl. Så här ser degen ut innan den går till produktion. 

Chipsdeg med bruna bönor och quinoa


Hur blev då våra bönchips med quinoa? Vi väntande med spänning under själva produktionen då vi inte hade någon aning ifall degen skulle hålla och ifall den inte skulle kladda i skärningsmaskinen. Hela processen gick utmärkt som vid en vanlig produktion. Det roligaste av allt är att chipsen blev riktigt goda! Nu återstår att hitta den perfekta smakbalansen med ekologiska kryddor. Så här har vi lite arbete kvar att göra då vi vill lansera nya smakupplevelser. 

Quinoachips
Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare2 Svar

Ronald Domelid
Ronald Domelid

May 01, 2019

Roligt! Det skulle vi absolut kunna testa! Du kan maila oss så kan vi ta kontakt vid vårt nästa besök på Öland.

Bodil
Bodil

May 01, 2019

Jag har en gård på Öland där vi odlar olika bönor. Vi kanske borde testa att odla quinoa här på Öland? Tror ni att vi tillsammans skulle kunna odla Öländsk quinoa?

Lämna en kommentar