Purjulökssoppa med gurkmeja och spiskummin

av Team Ecoliving January 21, 2018 1 Kommentera


Purjolöksoppa med gurkmeja


Underbara vintern har kommit till Sverige. Den här årstiden passar utmärkt för olika soppor antingen som förrätt eller som lättare måltid. Fördelen med soppor är att det är lättsam mat och värmer i vintern. Vi har har tillagat en plant-based och wholefood soppa som är vegetarisk med grönsaker som bas som framhäver en rik hälsosam boost.

Råvaror:

En halv purjolök, färska persiljeblad, 4-5 st tomater, 4-5 st potatisar och en halv palsternacka. 

Tillagning:

Recept på plant-based och wholefood vintersoppa


Börja koka upp en stor kastrull med vatten. Strimla en halv purjolök och lägg i vattnet. Skala potatisen och skiva i medeltunna bitar och lägg i tillsammans med hackade persiljeblad. Dela tomaterna i  fjärdelshalvor och tillsätt dem i kastrullen. Det är alla råvaror du behöver för denna vintersoppa. 

När det gäller kryddningen tillsätt salt och färsk peppar tillsammans med lite spiskummin. Tillsätt sedan en halv matsked gurkmeja. 

Denna purjökssoppa använder hela råvaror och nyttiga kryddor. Tomaterna ger inte bara färg och smak utan när man kokar tomater så avger tomater tack vare värmen lykopen som är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler. Forskning visar på att en kost med hög halt av lykopen kan skydda mot cancer. 

Vi använder spiskummin som är en väldigt intressant orientalisk krydda som främjar matsmältningen och kan vara till hjälp vid viktminskning och förbättra både blodsockernivåerna samt kolesterolnivåerna. Är du nyfiken på spiskummin? Läs lite mer här. 

Gurkmeja är en krydda som är väldigt hälsosam som både bidrar med smak och färg i denna soppa. Vi vill gärna lyfta fram gurkmeja då det är en "superkrydda" med flera hälsofördelar. Gurkmeja har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som också stimulerar matsmältningen men kan kan även bidra till att förebygga cancer samt tumörer. Är du nyfiken på att läsa mer om gurkmeja? Läs lite mer här. 

Servera tillsammans med surdegsbröd och en lättare sallad. Smaklig måltid!

Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare1 Svar

Alicja Domelid
Alicja Domelid

January 21, 2018

Vi kommer bjuda på flera härliga recept på soppor då vi använder växtbaserade råvaror som huvudingrediens.

Lämna en kommentar