Papaya "Fruit of Angels" en tropisk favorit

av Team Ecoliving April 30, 2017 1 Kommentera

Papaya

Papaya är en tropisk frukt som är utmärkt till sallader eller att avnjuta till en fruktsallad. Vad vet vi egentligen om frukten papaya? Papaya härstämmar ursprungligen från Centralamerika och södra Mexico och återfinns idag i Sydostasien och Centralamerika. Ifall ni varit på semester i Thailand har ni säkert ätit stora papayafrukter och ni hittar både färsk papaya och fryst papaya i svenska matbutiker.

 

"Christopher Columbus kallade papapya för Fruit of Angels"


Papaya har en mjuk och fin smak. Den är inte alls särskilt söt och man får en härlig känsla av fruktig frukt. Den har vissa egenskaper som påminner om melon och mango dels i utseende och i konsistensen. Färgen är utmärkande för den friska och utmärkande orangefärgen. 

Hälsofördelar med papaya

Den är enkel att äta det är bara att skära den precis som du skär en avokado. Sedan kan du ta bort kärnorna och äta den med sked. Utmärkt till frukost men passar alldeles väldigt bra till sallader för att få en förhöjd känsla och en estetiskt look! Dessutom, passar den ovanligt bra till desserter som glass eller till en somrig paj. 

"Använd papaya till smoothies för en fin konsistens och smak"


Vi kan varmt rekommendera att använda färsk eller fryst papaya till smoothies för att berika konsistens och självklart för att ta del av alla goda hälsoegenskaper som papaya besitter. 

En intressant sak som inte många känner till när det gäller papaya är att den innehåller enzymet "papain" som hjälper till att spjälka proteinkedjor från framförallt kött. I det Asiatiska köket används därför papaya till att marinera kött. Testa gärna det i sommar ifall du ska grilla. 

 Fakta papaya


Vilka hälsoegenskaper har papaya?

Papaya är rik på antixoidanter men även på fibrer, vitaminer,  mineraler och folater. Det är onekligen en väldigt rik frukt med goda egenskaper. 

  • Rik på antioxidanter.  Fria radikaler uppkommer i vår kropp under matsmältningen och när vi har för mycket fria radikaler i kroppen så pratar man om att cellerna är utsätta för oxiditativ stress och det är just då antioxidanter har en viktig uppgift att skydda cellerna från fria radikaler. Papaya innehåller antixodanter som tex karotener. Studier har visat att fermenterad papaya har väldigt goda egenskaper att minska oxidativ stress och kan lindra diabetes och olika typer av lever sjukdomar. 

  • Skyddar mot cancer. Papaya innehåller lycopene som kan hämma tillväxten av cancerceller. I länder som Indien, Pakistan och Bangladesh äter män papaya för att skydda sig mot prostatacancer. Lycopene finns i flera frukter och grönsaker och bla i tomater som är rika på lycogene som även bidrar till tomatens röda färg. 
  • Hälsosamt Hjärta. Studier har visat att kost innehållande lycopene och C-vitamin kan bidra till ett välmående hjärta och skydda mot hjärtsjukdomar. 

  • Skyddar mot inflammationer. Många lider idag av olika typer av kroniska sjukdomar och dåliga levnadsvanor och matvanor kan dessutom stimulera inflammationer i kroppen. Frukter och grönsaker rika på antioxidanter som papaya kan bidra till att minska inflammatationer. 

  • Förbättrad matsmältning. Tack vare enzymet papain kan papaya bidra till en förbättrad matsmältning av protein framförallt ifall du äter kött. Även dem som upplever problem med uppblåst mage, förstoppning eller IBS kan uppleva en förbättring när de äter papaya regelbundet. Dock, ska man ha i beaktande att papaya kan ha en laxerande inverkan. Just gravida ska vara lite försiktiga med papaya eftersom det kan stimulera sammandragningar. 

  • Förbättrad hy. Papaya innehåller både C-vitamin, antioxidanter och lycopene och skyddar huden mot åldrande och hjälper din hy att må bra bättre. Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare1 Svar

Thomas Khan
Thomas Khan

May 06, 2017

Papaya is one of my favourite fruits. I usually blend it with a mixer together with ice and cucumber and have fabulous summer drink!

Lämna en kommentar