Finns hälsokost som lindrar pollenallergi?

av Team Ecoliving April 10, 2017 1 Kommentera

Visst är det härligt med våren? Solen träder fram, växtriket vaknar till liv och fågelkvitter hörs på morgonen. Tyvärr, är denna årstid väldigt besvärlig för ca 20 % av den svenska befolkningen som lider av olika pollenallergier.

De flesta är allergiska mot pollen från björk eller gräs och allergisymptomen börjar redan i mars och april. Dock får flera allergikänningar redan i slutet av januari och början på februari då sälg och hassel börjar blomma väldigt tidigt.

pollenallergi

"Var uppmärksam på korsallergier som tex mandel eller äpplen. Det är fullt normalt under pollenperioden"

Vilka är symptomen på pollenallergi?

De som redan lider av pollenallergi känner snabbt igen sina symptom under våren och kan påbörja sina behandling. Men för de som ännu inte upptäck sin allergi gäller det att vara vaksam på kroppens signaler. Symptomen på pollenallergi är: trötthet, nästäppa, nysningar som pågår under hela dagen, irriterande och kliande ögon. Pollenallergi kan kännas som en en förkylning eller som att man är lite sjuk. Så var observant på dina symptom. De som har besvärliga symptom kan även få känningar i svalget och uppleva astmasymptom. Så för dig som lever ett aktivt liv med träning kan pollenallergi bli väldigt besvärande under träning och orsaka ansträgningar i andning och hosta. Under perioden man har pollenallergi kan man även bli känslig för vissa frukter som äpple, plommon eller nötter som tex mandel och det är mer vanligt än vad man tror med dessa korsallergier.

Behandling

Känner du igen dessa symptom och tror dig lida av pollenallergi kontakta din vårdcentral och boka en tid hos en läkare. Det finns väldigt bra medicin med antihistaminer som lindrar allergin. Dessutom kan du få hjälp med nässpray med kortison med lokal verkan. Det många upplever som jobbigt är kliande och irriterande ögon och då kan ögondroppar var till god hjälp.

"Minska din stressnivå och se till att kroppen får tillräckligt med sömn så att immunförsvaret stärks"


Tips för din som är pollenallergiker

Vad ska man göra när man lider av allergi? Livet måste ju gå vidare med skola, studier, jobb eller träning. Det är bra att undvika att vistas ute när det är mycket pollen i luften. Om du ska träna ute välj att ta din löprunda tidigt på morgonen eller efter att det regnat då är pollenhalten som minst.

Se till att vara utvilad och minska din stressnivå eftersom det påverkar ditt immunförsvar. Försökt att ha det tämligen städat omkring och se till att dammsuga regelbundet i hemmet.

Dusha innan du går och lägger dig eftersom pollenpartiklar samlas i håret och tvätta dina sängkläder regelbundet.

Följ vädret och pollenhalten. Vi kan tipsa om Pollenkoll.se


Finns det hälsokost som kan bidra till att lindra symptom?

Hur du lever och vad du äter påverkar ditt allmänna liv. Det som är viktigt är att lyssna på kroppen och förstå att ge kroppen vila och och återhämtning. Det är viktigt att ge kroppen extra förståelse under allergiperioden.

Björksav

 

Ett knep som kan lindra pollenbesvären är att dricka naturlig björksav som inte är pastöriserad och därmed innehåller viktiga enzymer. Björksav är en nordisk dryck som tappas från björken under våren och har använts som folkmedicin sedan 1700-talet. Naturlig björksav kan lindra pollensymtomen. Drick 1-2 glas om dagen under pollensäsongen. Vissa känner att de blir hjälpta mer än andra. Läs mer om hälsokost för allergi.

 

Köp pollenenzym

Pollenzym hjälper det? Hälsoföretaget Holistic erbjuder Pollenzym som skyddar cellerna mot oxidativ stress och och kan bidra till att lindra irritation i slemhinnor och luftvägar. Det är flera som känner att det lindrar symptomen men man blir inte helt av med sin allergi. Vi rekommederar att ta 2-3 kapslar dagligen och vid större behov kan du ta 3-4 kapslar dagligen.

Tänk på att hälsokost inte är medicin utan ska ses som hälsotillskott till daglig mat som kan bidra till att främja din hälsa. Ifall du har allergisymptom kontakta alltid en läkare för konsultation. 
Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare1 Svar

Janne
Janne

April 11, 2017

Har testat dessa produkter. Brukar börja med en detox på hösten och sedan på nyåret för att rensa kroppen. Sen dricker jag björksav och tar dessa pollentabletter tillsammans med vanlig medicin. Har lyckats lindra allergin ganska bra och slipper ta kortisonsprutor längre.

Lämna en kommentar