Lansering av Scandinavian Quinoa i Sverige

av Team Ecoliving January 01, 2018 1 Kommentera

krav-odlad ekologisk quinoa

Idag kan vi berätta en helt otrolig nyhet! Vi lanserar nämligen vår ekologiska quinoa "Scandinavian Quinoa" som vi jobbat med under de senaste 18 månader i ett hemligt projekt. Yes! Helt riktigt vår quinoa är ekologisk och odlad på nordisk mark och innehåller 15,8 % protein, järn, zink, magnesium och folsyra (B9). 

Vår quinoa kan ätas av alla inte bara flexitarianer eller veganer. Quinoa innehåller nyttiga kolhydrater, fibrer, mikronutrienter och en hög halt av protein. Vi rekommenderar dessutom vår quinoa till att laga barnmat eftersom quinoa är glutenfritt. Kvalitetssäkring av quinoa

Under hela 2017 jobbade vi frenetiskt med vår Scandinavian Quinoa. I augusti gjorde vi vår första skörd av vår ekologiska quinoa som sedan var tvungen att torkas och sedan tvättas. Sedan skickade vi vår quinoa på labbtest hos Alcontrol i Linköping där ett mikrobiologiskt labbtest genomfördes tillsammans med en analys av proteinhalt samt vitaminer och mineraler. Vissa mineraler såsom magnesium genomfördes av ett speciellt labb i Tyskland. Det var väldigt mycket arbete då vi genomgick denna process första gången. Att odla ekologiskt kräver mycket arbete och administration som tex en ekologisk certifiering av hela processen och KRAV-certifiering.


Quinoaodling på ekologisk jordbruk i Danmark 

Vår nordiska ekologiska quinoa odlar vi tillsammans med vår ekobonde Michael Balle i Odense på ön Fyn i Danmark. Varför odlar vi vår quinoa i Danmark och inte i Sverige? Först och främst har vi flera nordiska samarbetspartners och vi tycker det är viktigt att vi nordiska länder samarbetar nära varandra då vi är grannar och tillsammans kan vi bilda en stark ekologisk front. Därav, kommunicerar vi Norden och Scandinavia som ett betydelsefullt värdeord för oss. 

Därtill, är det väldigt viktigt för vår quinoaodling att jorden dvs marken är väldigt bra och att det har bedrivits ekologisk jordbruk innan på jorden. Det ekologiska jordbruket i Danmark är mer utvecklat än det svenska jordbruket och det finns tillgång till bättre ekologiskt jordbruk. Utöver det är kompetensen och passionen väldigt viktigt för oss. Vår ekobonde Michael Balle är en erkänd ekologisk bonde i Danmark med stor erfarenhet som vi kan lita på för fullo. 

Det finns även mindre odlingar av quinoa i Sverige som i tex Östergötland och i Skåne. Det många däremot inte vet är att quinoa som odlas i Sverige kommer från quinoafrön från Danmark som tagits fram genom växtförädling. Så den quinoan som odlas i Sverige kommer från Danska quinoafrön. Klimatet är också betydelsefullt och därför är Skåne och Danmark väldigt bra för att odla just quinoa.


Ekologiskt certifierat och KRAV-odlat

Vår Scandinavian Quinoa är ekologiskt certifierad enligt EU's ekologiska kriterier samt svenska regler och granskad av svenska kontrollorganet SMAK för ekologiskt jordbruk och livsmedel. Dessutom, är vår quinoa är även Statskontroleret Okologisk


Hållbar förpackning för refill och återvinning

Vi har valt en hållbar förpackning av aluminium som kan återvinnas. Vår tanke med en aluminiumförpackning är även att våra kunder ska kunna köpa refillpåsar med vår quinoa för att fylla på sina burkar. När man väl vill slänga sin quinoaburk så slängs aluminiumburken i metallåtervinning och plastlocket i återvinning för plast. 
Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare1 Svar

Alicja Domelid
Alicja Domelid

August 07, 2018

Vi hoppas det kommer smaka och ni tycker om vår ekologiska quinoa! Hälsningar, Alicja

Lämna en kommentar