Intervju med Björn Olsen om Coronaviruset Covid-19

av Team Ecoliving March 18, 2020 2 Kommentera

Idag har vi haft möjlighet att få en pratstund med professor och överläkare Björn Olsen vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala Universitet. Björn har forskat  och skrivit om pandemier och varnat för för pandemier i över 20 år. Ni känner säkert igen Björn från TV då han agerat som sakkunnig och i flera intervjuer och debatter. Björn har varit kritisk till att det finns för lite engagemang och intresse för forskning inom området både i Sverige och internationellt. Han har också tidigt varnat för en potentiell kris och att vi är oförberedda samt hanterat krisen på ett mindre effektivt sätt. 

I vår pratstund och intervju med Björn har vi valt att fokusera på de viktigaste frågorna för oss vanliga medborgare med familj och barn. Ifall ni är intresserade av gå in på djupet inom ämnet kan ni läsa boken han skrivit "Pandemi - myterna, fakta, hoten" som är skriven på ett populärvetenskapligt språk". I boken beskriver han hur dåligt rustade våra samhällen är inför en pandemi och betydelsen av att vi lever i harmoni med vårt klimat och planet. 

Pandemi-Björn-Olsen

 

Tack Björn, för att vi fått möjlighet att få en pratsund med dig. Vi har sett dig på TV i olika intervjuer och vi vill först och främst tacka för att du varit öppen och klarsynt och belyst de olika riskerna och problemen vårt samhälle står inför.

 

Behöver vi vara rädda för detta Covid-19 virus? Hur pass oroliga ska vi vara vi som har familjer med småbarn? 

Covid-19 viruset slår över alla med den största risken är begränsad till de äldsta i vårt samhälle dvs våra farföräldrar som mormor och morfar som är lite äldre. De allra flesta kommer uppleva milda eller medelsvåra influensasymptom. Man ska inte behöva vara rädd utan helt enkelt visa respekt för viruset och se till att begränsa sina sociala kontakter och undvika att smitta äldre. Vårt fokus måste vara på att motverka hastigheten av smittspridningen.

 

Vilka symptom uppvisar man när man är smittad med coronaviruset Covid-19?

De flesta visar de vanliga symptomen av en förkylning eller influensaliknande symptom som allmän trötthet, feber, irritation i övre luftrören och hosta. För de flesta går det över och det gäller att stanna hemma och kurera sig. Det finns ingen anledningen att uppsöka den hårt belastade sjukvården såvida det inte finns kritiska inslag. Det är de äldre som är i riskgruppen som då kan få andningsbesvär då Covid-19 är ett virus som orsakar en typ av lunginflammation i både lungorna. 

 

Behöver man genomföra ett test för att se ifall man är smittad med coronaviruset?

I normala tillstånd bör man naturligtvis genomföra ett test av Covid-19. Just nu är situationen i den svenska sjukvården så pass belastad och orsaken till att man inte genomför coronatest är att testen helt enkelt tagit slut. Så fokus är på de akutsjuka som kommer till sjukhus eller ligger på sjukhus. 

 

Så det finns ingen risk för oss som är yngre eller vuxna med barn hemma? Finns det risk att man kan dö av coronaviruset?

Risken för svåra komplikationer är väldigt liten när vi pratar om vuxna eller barn såvida man inte har underliggande sjukdomar eller komplikationer. Utan det är de äldre som är svårt sjuka sedan tidigare eller har försämrad hälsa. Det är hyffsat milda symptom ochkan liknas till en vanlig influensa. Det är de äldre vi ska vara vaksamma och försiktiga med. De som avlider eller dör av Covid-19 viruset dör oftast av blodförgiftning (sepsis) pga bakteriella infektioner när man hamnar på sjukhus eller i respirator. 

 

Vad ska vi göra om om vi blir smittade?

Behandla viruset som en vanlig influensa. Vila mycket, drick mycket vätska och ha god handhygien. Ät en bra varierad kost med mycket grönsaker och frukt som tex apelsiner. Det är viktigt att hålla en god hygien och att stanna hemma. Det viktigaste är att undvika att gå till offentliga platser och träffa andra och framförallt träffa äldre som mormor och morfar. Det är är viktigt att bryta de sociala kontakterna så vi kan minska smittspridningen. Just nu har vi en mycket ansträngd sjukvård i ett kritisk läge och det är därför viktigt att kunna behandla sin symptom hemma. Därför är det viktigt att vara förberedd. 


Hur ska vi behandla barn och småbarn?

Tänk ungefär som att du skall behandla en vanlig influensa. Vila, drick mycket vatten, ät bra mat så du får i dig vitaminer och mineraler. När barnen får feber så kan du ge alvedon. Behandla det som en vanlig influensa. Det finns inte så mycket forskning eller data på sjukdomsbilden hos barn. Än så länge ser vi en ganska moderat spridning med det är mycket sannolikt att barn också kan vara smittbärare. 

 

Hur pass stor risk är det att vi blir smittade med coronaviruset?

 Som situationen är just nu i Sverige är det ganska troligt att vi kommer bli smittade då vi inte har immunitet mot Covid-19. Det är bättre att vara förberedd än att inte vara det. De flesta av oss kommer  insjukna troligtvis inom rimlig tid. Men symptomen kommer vara milda eller medelsvåra.

Andningsskydd FFP3 KN95 för privat bruk, företag eller inom vården finns att köpa här.

De senaste dagarna efter att statministern pratat om en kris i Sverige och att vi står inför stora utmaningar. Människor har börjat hamstra fördnödenheter som konserver, pasta, ris och toalettpapper. Vad är din syn på detta?

Det är alltid bra med en beredskap. För de som är uppvuxna på 50-60 talet och levt med kalla kriget har det varit en naturlig del att ha en del mat i skafferiet för ett antal dagar som tex ärtsoppa och konserver så man kan klara sig. Det är klokt att ha en beredskap och det är sunt att alltid har en beredskap så att ingen blir ställd. Men jag tror inte vi bör få en större kris då det saknas livsmedel. 


När vi såg utbrottet av Coronaviruset i Wuhan som började i december som sedan växte till ett stort problem under januari såg vi skräckbilder på TV från Kina. Det fanns nog inte många som trodde det skulle nå Sverige så snabbt. Hur kommer det sig Coronaviruset nått Sverige så snabbt?

Vi har idag en rörlighet i samhället, vi reser i arbete och på semester. Det är naturligt och del av vårt liv att vi har bakterier och virus i vår omgving det är ofrånkomligt. Det som utmärker detta virusutbrott är att det har blivit en global spridning dvs en pandemi. Våra samhällen är väldigt sårbara med den globala rörligheten och vi har inte investerat i en beredskap på varken nationell eller internationell nivå. VI har varit alldeles för slappa i vårt attityd. Jag har skrikit i nästan 25 år och faran att vi kan få en global pandemi. Kan du berätta lite om själva viruset Covid-19 vad är det för virus, är det ett virus eller är det flera virus? Var kommer själva viruset ifrån?

Covid-19 som vi nu benämner detta coronavirus är benämningen på viruset när det nått människan. Covid-19 är ett coronavirus som har funnits i ca 10 000 år. Problement uppstår när vi förändrar de ekologiska barriärerna mellan människor, djur, tama djur och vilda djur. Det här viruset härstammnar till 99 % från fladdermöss och har nått människan genom att man tex har fångat fladdermöss i grottor och ätit fladdermöss. 

 

Det låter lite skrämmande det som du beskriver. Rent praktiskt, vad ska vi göra nu?

Vi måste tillsammans stoppa den sociala riskspridningen. Det kan vi endast göra om vi bryter våra sociala kontakter. Stanna hemma, undvik sociala kontakter och träffa inte äldre. Det kan vara dags att inom några dagar undvika kommunal trafik som tex tunnelbana eller buss. Ta hand om familjen, äta bra mat, drick mycket vatten och undvik stress. Vila så mycket ni kan och försök finna glädje i vardagen. Onödig stress eller oro kommer inte hjälpa. Vi behöver göra en gemensam insats och bryta de sociala kontakterna för undvika smittspridningen. 

 

Finns det något hopp ser du någon glimt av förbättring på horisonten? Tror du vi kan fira midsommar med nära och kära?

Vi går in i en mycket ansträngd period nu med smittspridningen och vi kommer inom kort nå toppen kanske inom 10-15 dagar. Sjukvården kommer vara väldigt belastad så undvik att hamna på sjukhus helt enkelt. Var försiktiga och omsorgsfulla i vardagen. Det kommer ta ett par månader. Vi får räkna med 3-4 månader för att kunna se en en förbättring. Ja, jag tror vi kommer kunna fira midsommar i mindre sociala sällskap. 
Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare2 Svar

injuxunty
injuxunty

March 17, 2021

http://vsviagrav.com/ – online pharmacy

Ronald Domelid
Ronald Domelid

March 18, 2020

Vi hoppas vi kan bidra med informationsgivning kring Covid-19 och lugna oroliga människor men även framförallt att vi tillsammans kan minska smittspridningen!

Lämna en kommentar