Granatäpple rik på C-vitamin och antioxidanter. Hur skalar man?

av Team Ecoliving March 02, 2017 3 Kommentera

Granatäpple är en härlig frukt som förknippas med de röda granatäpplekärnorna som är rika på C-vitamin, fibrer och antioxidanter. Utmärkt till att toppa en sallad eller dessert. Smaken är lätt syrlig och har törstsläckande egenskaper. 

granatäpplekärnor


"Vakna på morgonen till en skål av färska granatäpplekärnor som förgyller dagen"

 

Granatäpplet kommer ursprungligen från dagens Iran, medelhavsregionen och norra Indien. Granatäpplen har odlats i mellanöstern, södra asien och medelhavregionen i flera tusen år, frukten tål även ett torrare klimat som i Kaliforninen och Arizona. Förkålnade bitar av frukten har hittats i utgrävingar från tidig bronsålder i trakerna kring Jericho på Västbanken. Man har också hittat ett stor torkat granatäpple i Djehutys grav, som var butler till drotting Hatshepsut i Egypten.

Frukten växer på träd som kan bli upp till 10 meter höga. Blommorna är ljusröda och cirka 3 cm i diameter. Granatäpplet klassas egentligen som ett bär och är storleksmässigt i likhet med citorn/grapefruit (5 - 12 cm). Den är rund till formen och har ett tjockt rödaktigt skal. Antalet frön i ett granatäpple kan variera från 200 - 1400 frön. Varje frö är omgivet av en vattenfylld pulpa.

 

Hur skalas ett granatäpple?

För att komma åt de saftiga fruktkärnorna så öppnar du frukten genom att dela den med en skarp kniv, därefter kan du, genom att använda dig utav t.ex en sked, banka ur kärnorna i en skål med vatten. Eftersom fröna sjunker i botten och de oätliga vita innerväggarna flyter så är detta ett smidigt sätt att separera fröna från skalet.

 

Jamie Oliver visar i inslaget hur han skalar ett granatäpple och berättar lite mer om hur han använder granatäpple. 

"Går det att odla granatäpple hemma?"

Om du vill odla ditt eget granatäppelträd så kan du avlägsna den vattenfyllda pulpan från några frön och sedan torka av dem med papper, därefter så kan du täcka fröna med cirka 1.5 cm jord i en kruka. Det tar ungefär 30 - 40 dagar i normal rumstemperatur för att fröna ska slå ut. För att minska odlingstiden så kan du värma jorden några grader. Håll jorden lagom fuktig, inte blöt. Man kan också prova att täcka krukan med plastfoile och ställa den i direkt solljus tills skotten tittar fram.

Ett annant sätt är att lägga några frön på ett vått kaffefilter och vika ihop det. Sedan lägger du filtret i en återförslutningsbar plastpåse. Förvara den på en varm plats tills skotten tittar fram, då är det dags att plantera! (2-3 frön per kruka är lagom).

 

Hälsofördelar

Granatäpple är ett enastående frukt för smak, hälsa och ögon. Innehåller höga mängder av näring, C-vitamin och antioxidanter, frukten har vissa anti-inflamatoriska egenskaper, den påstås kunna förebygga prostatacanser och bröstcanser, den sänker ditt blodtryck och kan sänka risken för hjärtsjukdommar, studier på kaniner påvisar att granatäpple kan hjälpa vid erektionsproblem, motverkar bakteria och svamp infektioner, kan förbättra minnet, kan förbättra blodflödet och därmed ge en effektivare tränig. 

 

granatäpple

 

näringsämnen granatäpple

 

Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.

 

Berätta och dela med dig av dina tips om granatäpple... Tagga #ecolivingse på Instagram så kan vi hitta dig.
Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare3 Svar

etaroxaicuy
etaroxaicuy

November 05, 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin Online qwi.cvkd.ecoliving.se.lro.fl http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

ebaloxubuqu
ebaloxubuqu

November 05, 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin Buy Amoxil udd.tzfx.ecoliving.se.thu.fy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Camilla
Camilla

March 02, 2017

Älskar granatäpple. Brukar dricka granatäpplejuice :-)

Lämna en kommentar