Börja dagen med färskpressad apelsin och citron.

av Team Ecoliving March 27, 2017 1 Kommentera

Färskpressad apelsin- och citronjuice är en utomordentligt start på dagen med en uppfriskande smak. Livet är så enkelt att vi ibland glömmer de enkla sakerna i vardagen.

Vissa av oss är morgontrötta och andra pigga men vi vänder oss ofta till kylskåpet för att hämta vår morgonjuice. Vårt tips är att njuta av morgonen och frukosten och även ifall du inte har så mycket tid så är det en glädje att pressa en färsk morgonjuice från färska apelsiner och citroner.

Framförallt, så kommer du få en emotionellt bra start på dagen genom att pressa din egna färska juice och du kommer ha glädje av det under hela dagen. 

 

 

"We are living in a world today where lemonade is made from artificial flavours and furniture polish is made from real lemons"

- Alfred E. Newman

 


Amalfikusten
i södra Italien är känd för deras ekologiskt odlade citroner och apelsiner. De använder citron i flera maträtter, drycker och deras välkända "Limoncello" har citron som huvudingrediens.

 

Recept på en uppfriskande morgonjuice

2 st ekologiska apelsiner

2 st ekologiska citroner

Det är allt du  behöver. Pressa frukterna i en mixer eller så kan du använda dig av en Juicer från Jarware. Ifall du har svårt för syrlig smak så kan du istället ta 3 st apelsiner och en citron. 

 

Hälsofördelar med citron

ekologiska citroner

Det är ju ingen direkt hemlighet att citroner är sura i smaken eller hur? Det intressanta med citroner och flera andra citrusfrukter är att även om de är "sura" så balanserar dessa fruktur kroppens pH-värde.

Citroner är rika på C-vitamin och flavonoider och hjälper oss att förebygga förkylningar och infektioner. 

Citron stimulerar matsmältningen och har positiv verkan på levern genom att bidra till att lösa upp urinsyra och andra gifter. 

Naturlig antioxidant - C-vitamin som finns i citron bidrar till att neutralisera fria radikaler och motverka åldrande. I flera kulturer används citron på huden för en fin och slät hy och återfinns i flera hudvårdsprodukter.

 

Hälsofördelar med apelsin

 

 ekologiska apelsiner

Färska apelsiner slår alla juicer i förpackningar! Skär upp apelsiner och njut av frukten som ett snacks eller mellanmål under dagen. Härlig orange färg, rik på C-vitaminer och antioxidanter som även släcker törsten. C-vitamin skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

 

"Orange strengthens your emotional body, encouraging a general feeling of joy, well-being and cheerfulness"

 

- Tae Yun Kim

Det är inte många som tänker på att apelsiner innehåller rikliga mängder kalium som är en viktig elektrolyt som bidrar till ett välmående hjärta. Apelsiner i likhet med citron bidrar till att balansera kroppens pH-värde.

 

Vad är "smarta carbs"?

Innehåller apelsiner inte för mycket fruktsocker? Det råder idag en rädsla för socker vilket gjort att folk blandar ihop vitt raffinerat socker med fruktsocker. Inte alla frukter innehåller mycket socker med högt glykemiskt värde. Så man ska generellt inte vara rädd för frukt och fruktsocker. Vi kommer skriva mer om detta ämne. 

När det kommer till apelsiner så har det ett glykemiskt värde av 40 (allt under 50 betraktas som ett lågt värde). Det innebär att apelsiner har det som ibland benämns som "Smart Carbs". Så du kan äta apelsiner utan att oroa dig för att få en blodsockerspeak eller problem med insulinet.

(OBS! Om du inte äter alldeles för stora mängder apelsiner på en gång). 

 

 

 
Team Ecoliving
Team Ecoliving

Författare1 Svar

Karin
Karin

March 27, 2017

Älskar citrusfrukter. Speciellt när jag är i Spanien köper jag alltid ekologiska apelsiner. Har inte testat att pressa apelsin tillsammans med citron med det ser jag fram emot :-)

Lämna en kommentar