E-mobility elsparkcyklar Voi, Tier, Lime, Bird och Blinkee.city

av Team Ecoliving September 10, 2019

E-mobility vad handlar det om egentligen? Vi har fått se nya aktörer i techvärlden lansera delningstjänster av elsparkcyklar eller det som kallas för elscooter. Ordet "e-mobility" betyder elektrisk mobilitet. Framfarten av elektriska batterier som kan driva motorer för bilar och el-fordon tack vare ett teknikskifte har möjligjort lansering av elfordon som bilar, motorcykla, mopeder, elscootrar och elcyklar. Tittar vi på bilsektorn är det framförallt Tesla som tagit ledartröjan med den karismatiska entreprenören Elon Musk. Utöver själva "E" - elektriska fordon så handlar det om mobilitet att människor kan ta sig från punkt A till punkt B, både korta och långa sträckor. Mobiliteten ökar i storstäder tack vare e-mobility och människor kan njuta en större frihet och snabbt kunna vara mobila utan att vänta på en taxi eller bus.Det stora fenomenet med elsparkcyklar har fått stor uppståndelse i Sverige och i svensk media. Människor kan nu enkelt färdas från platser som det tidigare saknats enkelt och snabbt färdmedel genom att hyra några minuter på en elscooter. Det bäst av allt är att de är eldrivet och skapar inte massa avgasar. Rent praktiskt vad som händer nu i storstäderna är att behovet av bil minskar drastiskt. Behöver man köpa och äga en bil? Eller kan de nya delningstjänster med elssparkcyklar och elmopeder ersätta det behovet? De är intressanta frågeställningar och sannolikt stora fördelar för städer. För att inte minst tala om de stora besparingarna som görs i själva koldioxidutsläppen.


Voi

Vi har tittar på de olika aktörerna. En utav de svenska större aktörerna är Voi. Ni har säkert inte missat de oranga elsparkcyklarna som är lätta att hitta i tex Stockholm i princip varje hörn eller utanför restauranger? Det tydliga färg gör det svårt att inte missa dem. Voi var den första aktören i Stockholm med elsparkcyklar. De under tiden utvecklat sin teknik och sina elsparkcyklar och gjort de bättre och bättre. 

 

Lime scooters

Även Lime utmärker sig tydligt med sin härliga gröna färg på deras svartvita elsparkcyklar. Ett amerikanskt företag som satsar på den moderna mikromobiliteten. Lime är ett amerikanskt globalt företag och erbjuder sina tjänster i flera olika länder.

 

Tier scooters

Tier är ett Nederländsk bolag som också är verksamt inom mikromobilitet.  De lanserade tidigt i hemlandet Holland och lanserade sin tjänst i Stockholm. De har ett tydligt fokus på miljö, säkerhet och hållbarhet.

 

Bird scooter

Bird är ett amerikansk företag som även det är ett globalt företag som har sina elscootrar i flera länder runtom i världen. Bird är utav de allra riktigt stora företagen inom mikromobilitet. 

 

blinkee.city
blinkee.city är ett europeiskt företag som både erbjuder elscootrar och elmopeder att hyra genom sin delningsapp. Det som är intressant är att elmopeden kan användas för längre sträckor och pendling medan elscootrar kan användas för korta sträckor. 

 

 

 

 

 

 
Team Ecoliving
Team Ecoliving

FörfattareLämna en kommentar