Två veganska recept med gudomlig jordnötssås


av Amy Allegrini Hobson August 02, 2017

Den här veckan följer jag en vegansk diet, där jag enbart äter från växtriket. Under veckans gång har jag fått använda min kreativitet och skapa intressanta och nya maträtter, och två av dem som jag gillade allra mest är dessa! Det första receptet är fräscht och smakrikt och passar bra som förrätt eller till lunch, medan det andra passar utmärkt till middag. I båda recepten ingår en fantastisk jordnötssås som ni bara måste prova!

Jordnötssås, 2 portioner, passar till båda recepten:

  • 1,5 msk  ekologiskt jordnötssmör
  • 1 msk tamari
  • 1,5 tsk Sriracha eller annan stark chilisås
  • 1 tsk Sweet-chilisås eller agavesirap
  • Några droppar vatten för att tunna ut såsen

Vietnamesiska vårrullar med tofu, krispiga grönsaker och jordnötssås

Vietnamesiska vårrullar med tofu, krispiga grönsaker och jordnötssås

Vårullar gjorda på rispapper som man blötlägger och sedan fyller med färska grönskaker, vermicelli-nudlar, krispig och smakrik tofu och koriander. En perfekt förrätt, eller en lättare middag eller lunch.

6st vårrullar

  • 6st rispapper
  • 75 g extra fast tofu
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 50 g vermicelli-nudlar
  • 0,5 liten paprika
  • 3cm-bit gurka
  • 0,5 morot
  • Koriander

    Gör såhär:

1. Koka nudlarna enligt förpackningen.

2. Skär upp grönsakerna i tunna stavar och lägg på en tallrik.

3. Gör i ordning såsen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål, och tunna ut med vatten till den konsistens du önskar.

4. Pressa ut vätskan ur tofun och skär i tunna stavar, ca 3 cm. Täck stavarna med majsstärkelsen och stek sedan i lite olja tills de har blivit gyllenbruna. Häll på hälften av såsen och låt den steka ihop med tofun.

5. Koka upp vatten i en stekpanna stor nog att rispapperna får plats. Lägg ner ett papper i taget i det varma vattnet och vänta tills det blivit lite mjukt. Lägg sedan över på ett platt underlag. Lägg på ett korianderblad i mitten av pappret, följt av några bitar tofu, grönsaker och på toppen - nudlarna. Vik sedan ihop genom att vika över ovansidan och undersidan till mitten. Rulla sedan och se till att allting håller sin plats.

6. Servera med resten av jordnötssåsen och njut!

 Vietnamesiska vårrullar med tofu, krispiga grönsaker och jordnötssås

 

Pad thai-nudlar med tofu och jordnötssås

Smakrika nudlar tillsammans med krispig tofu och gudomlig jordnötssås gör den här rätten perfekt som middag!

Pad thai-nudlar med tofu och jordnötssås

2 portioner

100 g King Soba-nudar av pumpa, ingefära och ris

150 g extra fast tofu

1 tsk maizena

1/2 röd paprika

1 morot

1/2 gul lök

1 tsk ingefära, riven 

1 tsk vitlök, pressad 

1,5 tsk olja, helst sesamolja

Jordnötssås

Rostade sesamfrön, hackade jordnötter och lime att servera med.

Gör såhär:

1. Koka nudlarna enligt förpackningen och ställ åt sidan.

2. Pressa tofun för att få bort vätskan, och skär sedan i kuber. Täck kuberna i maizena, detta för att det ska bli en krispig yta på dem.

3. Värm en stekpanna med olja på medeltemperatur och stek tills det är gyllenbrunt. För att göra såsen, blanda ihop alla ingredienser i en skål. Häll över hälften av såsen på tofun och ställ resten åt sidan.

4.Skiva grönsakerna i tunna stavar och stek i en stekpanna tillsammans med olja, ingefära och vitlök och stek tills grönsakerna har blivit lite mjuka.

5. Häll i de förkokta nudlarna i stekpannan med grönsakerna, och tillsätt sedan tofun och resten av såsen och värm upp allt.

6. Servera med grovhackade jordnötter, rostade sesamfrön och en limeskiva. 

 Pad thai-nudlar med tofu och jordnötssås

Enjoy! 
Amy




Amy Allegrini Hobson
Amy Allegrini Hobson

Författare



Lämna en kommentar