Gör din egen tahini!


av Amy Allegrini Hobson May 27, 2017

Tahini

Tahini är något som är ganska nytt för mig, och som jag nu har blivit beroende av och använder till ALLT! På gröt, pannkakor, i smoothies, i bakverk, och såklart som huvudingrediens till hummus. Men något jag inte visste, var hur enkelt det är att göra hemma. Det krävs bara 3 ingredienser och en matberedare, smidigt va?

Mängden ingredienser spelar inte så stor roll i det här receptet, du kan göra så mycket eller så lite du vill, men de här proportionerna använde jag:

200g ekologiska skalade sesamfrön

1-2 matskedar neutral olja

Havsalt efter smak

Så här gör du:

Tahini

1. Börja med att rosta skalade sesamfrön i stekpanna på medelstark värme. Det går att använda oskalade också men de kan ge en beskare smak. Rosta sesamfröna tills de är gyllenbruna, och var noga med att röra om hela tiden eftersom att de lätt bränns.

Hur gör man en tahini

2. Häll över de rostade sesamfröna i en matberedare eller som jag, i en kraftfull mixer. Mixa sesamfröna på hög effekt och se till att skrapa ner sidorna av mixern så att allt blandas jämnt.

 

Recept på tahini

3. Mixa tills sesamfröna börjar släppa ur olja och får en smulig konsistens.

 

Tahini

4. Häll i några droppar neutral olja av valfri sort, t.ex. varmpressad rapsolja eller majsolja. Tillsätt sedan havsalt efter smak, och mixa tahinin till den fått en rinnnig och slät konsistens. Förvara sedan i glasburk i kylskåp i upp till en månad, eller ät upp på en gång! ;)

 
Amy Allegrini Hobson
Amy Allegrini Hobson

FörfattareLämna en kommentar